Tidak ada Data DosenTidak ada Data DosenLEONG LI SHAN2024-05-152024-05-152012-08-01https://repository.unpad.ac.id/handle/kandaga/160110083015ABSTRACT Streptococcus mutans is a bacteria which needs sucrose for growth. Table sugar is sucrose, aspartame is a methyl ester of a dipeptide of aspartic acid and phenylalanine which is an artificial sweetener. Aspartame is unique because it tastes very much like table sugar but it does not cause dental caries like table sugar does. This experiment was done by combining table sugar and aspartame to study the effectivity of 20% table sugar, 20% table sugar+0.2% aspartame and 0.2% aspartame on the growth of Streptococcus mutans. The method used in this study was experimental by streaking on TYCSB, a type of selective medium for the growth of Streptococcus mutans and the sucrose concentration was varied using 20% table sugar, 20% table sugar+0.2% aspartame and 0.2% aspartame. The results of this experiment show that Streptococcus mutans grew when streaked on TYCSB when sucrose concentration was substituted with 20% table sugar but it did not grow with 20% table sugar+0.2% aspartame and 0.2% aspartame. The conclusion of this study is that Streptococcus mutans does not grow in TYCSB substituted with aspartame 0.2% and table sugar 20%+aspartame 0.2% but Streptococcus mutans grows when sucrose is substituted with table sugar 20%. Key words: Aspartame, Table sugar, Sucrose, Streptococcus mutans ABSTRAK Streptococcus mutans adalah bakteri yang memerlukan sukrosa untuk pertumbuhannya. Gula meja adalah sukrosa, aspartam adalah pemanis sintetis yang merupakan sejenis dipeptida yang terdiri dari asam aspartat dan fenilalanina. Aspartam unggul karena mempunyai rasa manis yang mirip gula meja dan tidak merusak gigi. Tujuan penelitian ini dilakukan adalah untuk mengkaji pengaruh dengan mengkombinasi gula meja 20%, gula meja 20%+aspartam 0.2% dan aspartam 0.2% terhadap pertumbuhan Streptococcus mutans. Metode eksperimen ini adalah menggunakan teknik penggarisan pada TYCSB, yang merupakan medium selektif untuk pertumbuhan Streptococcus mutans. Sukrosa pada TYCSB diganti dengan gula meja 20%, gula meja 20%+aspartam 0.2% dan aspartam 0.2%. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa Streptococcus mutans masih tumbuh pada TYCSB dengan gula meja 20% tetapi Streptococcus mutans tidak tumbuh pada TYCSB dengan gula meja 20%+aspartam 0.2% dan aspartam 0.2%. Kesimpulannya, Streptococcus mutans tidak dapat tumbuh ketika sukrosa pada TYCSB diganti dengan aspartam 0.2% dan gula meja 20%+0.2% aspartam namun Streptococcus mutans tetap tumbuh jika sukrosa diganti dengan gula meja 20%. Kata kunci: Aspartam, Gula meja, Sukrosa, Streptococcus mutansaspartametable sugarsucroseTHE EFFECTIVITY OF TABLE SUGAR AND ASPARTAME ON THE GROWTH OF STREPTOCOCCUS MUTANS