THE EFFECTIVITY OF TABLE SUGAR AND ASPARTAME ON THE GROWTH OF STREPTOCOCCUS MUTANS
No Thumbnail Available
Date
2012-08-01
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Abstract
ABSTRACT
Streptococcus mutans is a bacteria which needs sucrose for growth. Table
sugar is sucrose, aspartame is a methyl ester of a dipeptide of aspartic acid and
phenylalanine which is an artificial sweetener. Aspartame is unique because it
tastes very much like table sugar but it does not cause dental caries like table
sugar does. This experiment was done by combining table sugar and aspartame to
study the effectivity of 20% table sugar, 20% table sugar+0.2% aspartame and
0.2% aspartame on the growth of Streptococcus mutans.
The method used in this study was experimental by streaking on TYCSB, a
type of selective medium for the growth of Streptococcus mutans and the sucrose
concentration was varied using 20% table sugar, 20% table sugar+0.2% aspartame
and 0.2% aspartame.
The results of this experiment show that Streptococcus mutans grew when
streaked on TYCSB when sucrose concentration was substituted with 20% table
sugar but it did not grow with 20% table sugar+0.2% aspartame and 0.2%
aspartame.
The conclusion of this study is that Streptococcus mutans does not grow in
TYCSB substituted with aspartame 0.2% and table sugar 20%+aspartame 0.2%
but Streptococcus mutans grows when sucrose is substituted with table sugar
20%.
Key words: Aspartame, Table sugar, Sucrose, Streptococcus mutans
ABSTRAK
Streptococcus mutans adalah bakteri yang memerlukan sukrosa untuk
pertumbuhannya. Gula meja adalah sukrosa, aspartam adalah pemanis sintetis
yang merupakan sejenis dipeptida yang terdiri dari asam aspartat dan
fenilalanina. Aspartam unggul karena mempunyai rasa manis yang mirip gula
meja dan tidak merusak gigi. Tujuan penelitian ini dilakukan adalah untuk
mengkaji pengaruh dengan mengkombinasi gula meja 20%, gula meja
20%+aspartam 0.2% dan aspartam 0.2% terhadap pertumbuhan Streptococcus
mutans.
Metode eksperimen ini adalah menggunakan teknik penggarisan pada TYCSB,
yang merupakan medium selektif untuk pertumbuhan Streptococcus mutans.
Sukrosa pada TYCSB diganti dengan gula meja 20%, gula meja 20%+aspartam
0.2% dan aspartam 0.2%.
Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa Streptococcus mutans masih tumbuh
pada TYCSB dengan gula meja 20% tetapi Streptococcus mutans tidak tumbuh
pada TYCSB dengan gula meja 20%+aspartam 0.2% dan aspartam 0.2%.
Kesimpulannya, Streptococcus mutans tidak dapat tumbuh ketika sukrosa pada
TYCSB diganti dengan aspartam 0.2% dan gula meja 20%+0.2% aspartam
namun Streptococcus mutans tetap tumbuh jika sukrosa diganti dengan gula meja
20%.
Kata kunci: Aspartam, Gula meja, Sukrosa, Streptococcus mutans
Description
Keywords
aspartame, table sugar, sucrose